Naptár

2023 / október <<
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
>>

A hónap műtárgya

2013. december – Mandolin citera

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum újkortörténeti gyűjteményének 2013-ban Dr. Hidasi László számos egyéb tárgy mellett egy hangszert is ajándékozott. A mandolint édesapja, Dr. Hidasi J. István belgyógyász szakorvos kapta egy hálás betegétől az 1950-es évek elején. Az idős hölgy (Rózsika néni?) ismert alakja volt az újvárosnak, a templom mögötti egyik utcában lakott, bejáratos volt a plébániára. Ő hogy jutott a hangszerhez, nem tudjuk.

A citera játék közben asztalra fektethető, legegyszerűbb változatában téglalap alakú, hasáb formájú húros pengetőhangszer. Formájukat tekintve igen nagy a változatosság. A citerát a megfelelő egyszerű kéziszerszámokkal átlagos kézügyességű parasztember is el tudta készíteni. Könnyű volt rajta megtanulni játszani, ezért volt rendkívül népszerű.

A mi hangszerünk 80 húros gitár- vagy mandolin citera. Az akkordjátéka leegyszerűsített, húrjai akkordonként vannak csoportosítva. Masszív, lapos felépítésű hangszekrény, erős belső bordázattal, a húrok alatt hangjegysor könnyíti a hangolást. Játéktanuláshoz a húrok alá kottalapra felvitt dallamsort is el lehetett helyezni. A tőkénél a húrsor fölé védőfedelet erősítettek, amire játék közben a csuklót fektették. A húrok erőteljes megpendítéséhez, szétválasztásához fém- vagy műanyag gyűrűket, a hangoláshoz díszes kulcsot használtak (ez utóbbiak hiányoznak). Középen babérkoszorúval ékesített kerek nyílás, a hangszer hátlapján, a nyíláson keresztül látható egy sárga címke, rajta piros felirat: „Concert Mandolin Cither”, az emblémában „Trade Mark”, alatta „Made in Saxony”. A húrok alatt piros rózsa, arany betűs felirat: „Meinel &Herold’s Guitarrezither”

A hangszer valószínűleg az 1930-as években készülhetett. Nagyon elterjedt, u.n. steyer citera, de a mai napig népszerű Németországban, Ausztriában és más változatokban Angliában is. Szólóhangszerként és zenekarban is használják.

Ezeknek a hangszereknek a hangolása nem egységes, hanem készítőtől és típustól függött, ezért ragasztott a mester egy fogástáblázatot mindig a húrok alá, hogy a játékos el tudjon igazodni rajta.

Klingenthal, a lengyel határ melletti város már a 17. század óta híres volt hangszerkészítő műhelyeiről. A 19. század közepén áttértek a nagyipari jellegű hangszergyártásra, a hangszerek készítésére alkalmas berendezéseket is helyben gyártották.

Meinel & Herold Harmonikafabrik und Verstand vállalatot itt alapították 1893-ban. Alapvetően harmonikakészítéssel foglalkoztak, de másfajta hangszereket is készítettek. Filozófiájuk szerint elsősorban közvetlenül a vásárlónak adták el a hangszert, nem kereskedőnek. A gyárat 1946-ban államosították, egy nagyobb harmonikakészítő vállalat része lett. Az 1970-es években is készítettek még akkordciterát, több példány került az NDK-ból Magyarországra is.

Irodalom:
Citeráról mindenkinek, Molnár Imre, Antológia kiadó, 2000
Die Zither in der Schweiz. Von Den Anfangen Bis Zur Gegenwart.Mühlemann, Lorenz
Published by Zytglogge Verlag, Bern, 1999
Magyar Néprajzi Lexikon

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. szeptember – A cikó-ótemplomi (széplaki) erszénylelet

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube