Naptár

2023 / október <<
hkscpsv
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
>>

A hónap műtárgya

2015. szeptember – Világos ruhás hölgy – Koller Károly kromotípiája

Hónap Műtárgya

2015. szeptember

Világos ruhás hölgy – Koller Károly kromotípiája

Újkortörténet, archív fotó gyűjtemény

Ltsz.: 93.14.1.

Leírás: Téglalap alakú fénykép, a díszes széken ülő, kezében legyezőt tartó hölgy világos ruhát visel, melynek karcsúra fűzött derékrésze, négyszögletes kivágása és ujja kék selyemmel kiegészített, csipkével díszített. Bal kezénél a fotográfus szignója vörössel: „Koller” Készítési ideje: 1880 körül Anyaga: sópapír, üveg, aranyozott fakeret Keret szélessége: 55 cm, magassága 65 cm. Kép szélessége: 45 cm, magassága 55 cm.

Restaurálta: Ormos József, 1994

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum gyűjteményeibe több nemesi család hagyatékából kerültek be műtárgyak az 1948-1950-es évek államosításai során. Ez a fénykép néhány másik, más módszerrel színezett képpel együtt hosszú ideig lappangott a képzőművészeti gyűjteményben leltározatlanul, nem lévén festmény, készítési technikája ismeretlennek számított. Az 1990-es években elkezdődött fotótörténeti kutatások során számos képről derült ki, hogy tulajdonképpen fotográfiáról van szó, csak készítésének, színezésének technikája különleges.

A fotográfia megszületése után a 20. század elejéig a képek eredendően fekete-fehér színűek voltak, de már a dagerrotípiánál felmerült a színezés igénye. Kezdetben a fényképészek gyakran festők is voltak, és így kézzelfogható ötletnek tűnt, hogy amint a fotópapírok minőség lehetővé tette, gyakran retusálták, illetve színezték a fényképeket. Addig, amíg kontakt másolatok készültek, a képek méretét a fényképezőgép lemezmérete határozta meg, a nagyítógépek megjelenése tette lehetővé a nagy, festmény méretű fotók elkészítését.

A kromotípia nem önálló fényképkészítési eljárás, hanem kétrétegű színezett fotó, melyet üveglap véd a sérüléstől. Elkészítése hosszú időt, nagy türelmet, odafigyelést és nem utolsó sorban festőtehetséget igényel, ezért igen drága, csak igen tehetős családok számára volt elérhető. Gyakran a fényképészek kiállításra, vagy műtermük kirakatába készítettek egy-egy darabot, ezzel igazolva mesterségbeli tudásukat. A kromotípia létrehozásához ugyanarról a negatívról két egyforma másolatot készítettek, az első kép hátoldalát akvarellfestékkel gondosan kiszínezték, első oldalán a fontosabb részeket arany, ezüst, fehér vagy fekete színnel kiemelték. A bemutatott képen a ruha csipkéi kaptak külön fehér kiemelést. Majd chromoviaszos kezeléssel áttetszővé tették a képet, melyet buborékmentesen tudtak az üveglaphoz ragasztani. A másik, hátulra kerülő fotót általában olajfestékkel, már nem olyan aprólékosan festették ki. A képeket összeillesztették, egyfajta térhatást váltva ki a két kép kis távolságával.

Az első kromotípiákat Strelisky Lipót készítette Magyarországon 1865-ben, majd az ezt követő két évtizedben minden neves pesti fényképész megjelent kiállításon saját munkáival.

Koller Károly (1838 Nagyszeben – 1889 Budapest) festészetet és fényképészetet tanult Bécsben, majd rajztanárként helyezkedett el Besztercén, ahol 1861-ben műtermet is nyitott. Tíz évvel később a tanári pályát feladva a fényképezést választotta hivatásául, az elsők között készített szabadtéri, néprajzi témájú képeket. Első színezett fotóit 1871-ben állította ki Kolozsváron, amely szakmai vitát váltott ki közte és Veress Ferenc között. Egy évvel később Pestre költözött és elvállalta Borsos József műtermének vezetését. 1873-ban a bécsi világkiállításon kromotípiái nagy sikert arattak, így megkapta a császári és királyi udvari fényképész címet. Számos kiállításon ismerték el munkáit, 1878-ban Párizsban aranyéremmel jutalmazták.

A Harmincad utca 4. szám alatt 1875-ben nyitott önálló műtermet. Modelljei politikusok, művészek, fő-nemesek és gyermekeik, valamint a királyi család tagjai voltak, de továbbra is szívesen készített néprajzi témájú képeket. Korai halála után műtermét segédei Koller Károly utódai néven működtették tovább. A gyűjteményünkben őrzött, Koller Károly által készített és szignált gyönyörű kép szépségével, méretével kiemelkedik a Magyarországon ismert kromotípiák közül, egyik legértékesebb fényképünkként tartjuk nyilván.

Szöveg: V. Kápolnás Mária

Grafika: Lovas Csilla

Irodalom: Kincses Károly: Levétetett Veressnél, Kolozsvárt, Magyar Fotográfiai Múzeum Budapest, 1993.

Kincses Károly: Hogyan (ne) bánjunk (el) régi fényképeinkkel? Magyar Fotográfiai Múzeum, 2000.

https://pixinfo.com/cikkek/tortenelem_koller_karoly http://fotomult.c3.hu/pozitiv/chromotipia/

Vasárnapi Újság 1874/20. sz.

Vasárnapi újság 1878/43. sz.

Vasárnapi Újság 1889/48. sz.

Koller fotó 6.

Koller fotó 6.

Koller fotó 5.

Koller fotó 5.

Koller fotó 4.

Koller fotó 4.

Koller fotó 3.

Koller fotó 3.

Koller fotó 2.

Koller fotó 2.

Koller Károly kromotípiája

Koller Károly kromotípiája

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. szeptember – A cikó-ótemplomi (széplaki) erszénylelet

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube