Naptár

2023 / április <<
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
>>

A hónap műtárgya

2020. március – Leopold Trattinick: Neue Arten von Pelargonien deutschen Ursprunges.

2020. március – Hónap műtárgya

 

Leopold Trattinick: Neue Arten von Pelargonien deutschen Ursprunges.

Als Beytrag zu Rob. Sweet’s Geraniaceen mit Abbildungen und Beschreibungen

 

(Magyar címfordítás: A német eredetű futómuskátlik új fajtái: kiegészítésként Robert Sweet Geraniaceen című művéhez illusztrációkkal és leírásokkal)

 

WMMM Könyvtári Gyűjtemény

Régi Könyvek Gyűjteménye

Ltsz.: II/3577

 

 

A mű adatai

                                                                                                                                                                               

Kiadás helye, ideje: Bécs, 1825-1826 (1. kötet), 1826-1827 (2. kötet)

Kiadó, nyomda: Tendler és von Manstein kiadása

Mérete: 24X16 cm

Oldalak száma: XVI, XVIII, 96 tábla és leírás

Típus: 1. és 2. kötet egybekötve, félbőr kötés, bordázott bőr könyvgerinc aranyozott díszítéssel, bőr sarkok, színezett lapszélek, 19. századi újabb kötéssel, nyomtatott könyvlapok

 

A szerzőről

Leopold Trattinick (1764 Klosterneuburg – 1849 Bécs) osztrák botanikus és mikológus volt. Nevét kétféleképpen írták különböző munkákban, Trattinnick és Trattinick alakban. A botanikai szakmunkákban nevének rövidítése „Tratt” volt. Jogi, majd orvosi tanulmányok után 1806-ban az alsó-ausztriai rendi kollégium tiszteletbeli tájfitográfus (növényeket leíró tudományág) címet adományozott neki. Miután 1807-ben saját 10000 példánnyal rendelkező növénygyűjteményét a bécsi udvari botanikai és természettudományi kabinetnek ajándékozta, 1808-ban kinevezték e kabinet gondnokának. Terjedelmes tudományos munkáit főképp növényekkel, virágokkal, gombákkal kapcsolatosan írta, melyeknek magas kiadási költségeit sokszor ő maga finanszírozta. Természettudományos munkássága mellett élénk levelezést folytatott a kor kiváló íróival is, például Goethével, Humboldttal. Trattinick nagyon sokat tett a növénytan népszerűsítéséért, szélesebb körben való megismertetéséért.

A kötet és tartalma

Trattinick botanikai főműve, az „Archiv für Gewächskunde” („Növénytani archivum”, 1811-1818, 5 kötetben) mellett több, nagyon szépen illusztrált kötetet is kiadott. Ilyen a könyvtári gyűjteményünkben is megtalálható „Neue Arten von Pelargonien”. Az eredetileg 6 kötetes műből (1825-1843) 3 beleltározott példány található itt meg. Az első két kötet egybe van kötve. A címoldal után a német Kertészeti Társaság ajánlása következik az olvasóhoz. A több oldalas bevezetőben Trattinick hangsúlyozza a természettudományok, főleg a botanika fontosságát, e tudományterület részletesebb megismertetését. Kiemeli, hogy már az ókori kultúrákban is foglalkoztak a kertészet alapjaival, a virágok sokféleségével, szépségükkel, művészi voltukkal, gyógyhatásukkal. A kötetekben a muskátli nemzetséget emeli ki más virágfajtákkal szembeni sokféleségük miatt. A kötetekben jellemzi az egyes fajokat és egyenként színes ábrákat is kapcsol hozzájuk. A muskátli az 1600-as években Angliából indult hódító útjára, elsőként Leiden város botanikus kertjébe. A Pelargonium nemzetség elnevezése a görög ’pelargos’ (gólya) szóból származik, a termés hosszú hegyes csőralakjára utalva. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nőnek meg. Fénykedvelő növény, leveleit megdörzsölve fűszeres, muskotályos illatot árasztanak. A magyar elnevezés a bajor-osztrák „muschkatl” szó átvételéből alakult ki. Több faját a parfümipar is felhasználja.

A kötetek külön érdekessége, hogy minden leírás mellett egy-egy színes botanikai illusztráció is található, amely a növények formáinak, színének, textúrájának és részleteinek ábrázolását jelenti. A fotográfia feltalálása előtt az illusztrátorok rajzai jelentették a vizuális rögzítést. Az első növénytani ábrákat az ókorban készítették, a nyomtatott könyvekben való előfordulásuk csúcskorszaka a 18-19. század volt. A kézi rajzok után a nyomtatott kötetekben, az első illusztrált szakmunkákban fametszeteket, az 1600-as években már fémlemezre vésett-mart rajzokat, réz nyomatokat találunk. Trattinick köteteiben a színezett táblákat Blaschek rajzai nyomán metszették bele.

A kötetek és a múzeum kapcsolata

A múzeum könyvtárának története a múzeum alapításával egyidős. Eredeti állománya majdnem teljes egészében ajándékozás útján gyűlt össze. A gyűjtőkör minden témára kiterjedt, így a természettudományokra is. Ma kifejezett természettudományi osztály és gyűjtemény nincs múzeumunkban, az 1901-es állománynyilvántartás szerint viszont a múzeum természetrajzi osztályában 6506 db tárgy, az 1904-es könyvtári katalógus szerint 131 db matematikai és természettudományi témájú kötet volt beleltározva. Trattinick köteteinek múzeumba kerülési körülményeiről sajnos nem sokat tudunk, a leltárba vételük 1957-ben történt meg. A főleg régészeti és történelmi gyűjtőkörű mai szakkönyvtár gyűjteményében e kötetek tartalmuk és esztétikai szépségük miatt külön érdekességnek számítanak.

 

Felhasznált irodalom

A Tolnavármegyei múzeum és múzeumegylet évkönyve. Szekszárd: Múzeumegylet, 1902

Haugh Béla: A Tolnavármegyei múzeum könyvtárának katalógusa. Szekszárd: Báter János Könyvnyomdai Intézete, 1904

https://www.deutsche-biographie.de/sfz82870.html

https://www.biographien.ac.at/oebl/oebl_T/Trattinnick_Leopold_1764_1849.xml

https://kertlap.hu/a-muskatli-angliabol-indult-hodito-utjara/

 

Szöveg: Hucker Veronika

Grafika: Vicze László

Fotó: Retkes Tamás

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. április – Vas Gereben: A régi jó idők (1855)

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube