Naptár

2023 / június <<
hkscpsv
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
>>

A hónap műtárgya

2022. február – Itáliai eredetű bronzserpenyő Faddról

Itáliai eredetű bronzserpenyő Faddról

 

Régészeti gyűjtemény, leltári szám: 2022.3.1.

Méret: teljes hossz: 49 cm, a serpenyőrész átmérője: 25 cm, magassága: 7 cm

Lelőhely: Fadd-Falufeletti-dűlő

 

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum közösségi régészeti programjában részt vevő faddi múzeumbarát fémkeresősök, Borda Attila és Borda Bálint találták a serpenyőt tartalmazó leletegyüttest. Amikor azonban látták, hogy komolyabb tárgyakról van szó, akkor az együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően értesítették az intézményünket, így a feltárást már a találók segítségével a szöveg írója végezte.

A viszonylag kis átmérőjű ovális alaprajzú gödörben legfelül egy kilyukadt, horpadt, vas füllel ellátott bronz vödör volt, ez alól került elő a szinte kettéhajtott serpenyő, illetve egy vas pajzsdudor. A leletek tisztítása során derült ki, hogy a vödörben további vasdarabok voltak, amelyek közül néhány egy pajzs peremének merevítő vasalatához tartozott, más összeillő darabokat kardhüvely töredékeiként azonosíthatjuk, de egy lándzsahegy köpűje is található közöttük.

A hasonló jellegű régészeti objektumok alapján a feltárt jelenség a késő vaskori keltákhoz köthető úgynevezett La Tène kultúra hamvasztásos sírjaira emlékeztet, még annak ellenére is, hogy emberi hamvak egyáltalán nem kerültek elő.

A leletek közül a legérdekesebb darab az itt bemutatott konyhai eszköz: ez a széles, lapos testű serpenyő, amely hosszú nyelének a közepén egy éles gerinc fut, a szélein pedig a testen is megfigyelhető vastagabb perem található. A peremet a nyéltőnél úgynevezett fenyőgallymintával díszítették. A nyél végén lévő jellegzetes visszahajló „hattyúfej” akasztóként is funkcionált. Az öntéssel, majd a serpenyőrész öblössé való kikalapálásával készült tárgy a látható állapotban került a földbe: nyelét elhajlították, a teste is torzult és kilyukadt.

A szakirodalomban több néven (aylesfordi típus, Eggers 130. típus, Werner B-C típus, Radnóti 1. típus) ismert serpenyőt a párhuzamai alapján a kutatás észak-itáliai készítésűnek tartja, s használatát a Kr. e. 1. századra teszi.

Az őshazájukból Európa szerte történő szétrajzásuk során a Kárpát-medencébe a Kr. e. 4. század folyamán nyugatról betelepedő kelták folyamatos kereskedelmi kapcsolatban voltak a Mediterráneummal, így az egyre terjeszkedő, birodalmat építő Rómával is. Az itáliai eredetű serpenyőnk is bizonyítja mindezt, mert legalább egy évszázaddal korábban került a Dunántúlra, mint ahogy azt a Római Birodalom megszállta volna. A párhuzamok alapján a feltárt objektumban talált másik bronzedény is, az úgynevezett bargfeldi típusú vödör is Itáliában, Aquileia térségében készült.

A szóban forgó faddi leletekkel kapcsolatosan felmerülhet a kérdés, hogy mi a köze egymáshoz a konyhai eszközöknek és a fegyvereknek, miért is kerültek ezek együtt a földbe. Más, hasonló összetételű leletegyütteseket (például egy véméndi sír) és az írott forrásokat tanulmányozva kiderül, hogy mind a serpenyő, mind a vödör a katonák felszerelési tárgyai közé tartoztak. Így azt mondhatjuk, hogy a bemutatott tárgy egy kelta harcos főzőedénye volt, amely a többi tárgyaival – a folyadékok tárolására szolgáló vödörrel, a pajzsával, a kardjával és a lándzsájával – együtt került a Duna hajdani ártere fölé magasodó dombvonulaton megtalált valóságos vagy jelképes sírjába.

 

Felhasznált irodalom

Eggers, Hans Jürgen: Der römische Import im Freien Germanien. Hamburg 1951.

Hunyady Ilona: Kelták a Kárpát-medencében. Budapest 1942.

Radnóti Aladár: A pannóniai római bronzedények. Budapest 1938.

Szabó Klára: Bronzipar. In: Pannonia régészeti kézikönyve. Szerk. Mócsy András – Fitz Jenő. Budapest 1990, 130–151.

 

Szöveg: Czövek Attila

Fotó: Retkes Tamás

Itáliai eredetű bronzserpenyő Faddról

 

A serpenyővel együtt talált bargfeldi típusú bronz vödör

 

A leletegyüttesben előkerült töredékes vas pajzsdudor (umbo)

 

A serpenyő peremét díszítő fenyőgallyminta

 

A serpenyő nyelének végén lévő, „hattyúfej” alakú akasztó

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

Kövess minket"

Facebook Youtube