Naptár

2023 / szeptember <<
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
>>

Hírek

Ásatási hír

Avar kori temetők szondázó ásatása Várong határában

 

Különleges avar kori temető-koncentráció előzetes régészeti kutatása fejeződött be nemrég a Tolna megye nyugati határszélén fekvő kisközség, Várong határában. A feltárásokat a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a Pécsi Tudományegyetem Régészet

 Tanszéke közös kutatási program keretében végezte, Ódor János Gábor, Czövek Attila, K. Németh András, illetve Szabó Máté vezetésével.

A kutatás kiindulópontját légi felvételek jelentették, amelyeket Szabó Máté, a pécsi régésztanszék munkatársa készített évekkel korábban. A felvételeken a gabona növekedési eltérései révén Várong északi határában nem kevesebb, mint hat, korábban ismeretlen temető sírjai rajzolódtak ki. Az egyes temetők nagysága változó, a néhány sírostól a több száz sírt tartalmazóig többféle is előfordult, a hat temetőben összesen kb. 800 sír nyoma különíthető el.

Hazánk területén gyakorlatilag ez az egyetlen olyan helyszín, ahol ilyen sűrűségben ismerhettünk meg csontvázas temetőket légirégészeti módszerekkel. Utóbbi az egyetlen olyan lelőhelyfelderítési módszer, amely a csontvázas temetőkről és szerkezetükről rövid idő alatt ennyi információt képes szolgáltatni, a temetők kor szerinti hovatartozását ugyanakkor nem lehet vele meghatározni. Mivel a temetők területén végzett felszíni leletgyűjtés nem eredményezett korhatározó leleteket, ezért a szekszárdi múzeum és a pécsi egyetem régészei ásatással határozták meg a korukat. Ebben segítségükre volt az is, hogy a felvételek részletes volta miatt előre kiválasztott sírcsoportokra tudtak ráásni, akik mind a hat temetőből 2-3 sírt – összesen 15 temetkezést – tártak fel. Az ásatásokon a legújabb 3D dokumentációs módszereket is bevetették a kutatók.

A feltárások nem várt eredményt hoztak: mind a hat temető avar korinak bizonyult, de a temetők korának egyezését még különösebbé teszi azok földrajzi koncentrációja, ugyanis egy kb. 800 méter sugarú körben, egymáshoz viszonylag közel fekszenek. Az összes sírszámhoz viszonyítva a feltárt sírok száma elenyészőnek mondható, így a temetők belső időrendjére az előkerült leletek alapján csak korlátozottan lehet következtetni, utóbbiak között mindenesetre többségében késő avar kori leletek fordulnak elő.

Az avar kori temetők sűrűsödése Várong határában számos kérdést vet fel. A most kutatott temetők környékén végzett korábbi régészeti terepkutatások során ez idáig nem került elő egyetlen avar kori település nyoma. A terület részleges beépítettsége és erdővel borítottsága miatt egyelőre csak óvatosan lehet kijelenteni, hogy a temetők népessége feltehetően nem sűrűn megtelepült falvakban lakott. A légi felvételeken ugyanakkor számos lineáris nyom rajzolódik ki a temetők területén azokhoz illeszkedő rendszerben, illetve körülöttük, amelyek egy része talán – árokkal körülvett, földből összehányt – állattartó karám lehetett.

A magyar honfoglalás előtti évszázadokban itt élt emberek életmódja, természeti környezete, tájhasználata és esetleges további régészeti hagyatékuk kutatása, meghatározása a kutatók szándéka szerint vizsgálatok tárgya lehet a jövőben is, amelyhez immár nem ásatással, hanem nem roncsoló régészeti módszerek segítségével juthatnak közelebb.

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. szeptember – A cikó-ótemplomi (széplaki) erszénylelet

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube