Naptár

2023 / szeptember <<
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
>>

Állandó kiállítás

Babits Mihály és Szekszárd

Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat!
Áll a régi ház még, zöld zsalúja
mögött halkul anyám mélabúja:
ősz hajú, de gyermekarcú bánat.
Röpülj, lelkem, keresd meg hazámat!
Itt a szoba, melyben megszülettem,
melyet szemem legelőször látott;
itt a kert, amelyben építettem
homokból az első palotákat.
Amit én emeltem, mind homok volt:
de nagyapám háza bizton áll még
s éveimből e fojtó romokból
hogy révébe merüljek, vár még.
(Hazám! A ház)

A ház

A házat Babits Mihály anyai nagyapja, Kelemen József vásárolta meg 1855 körül, azután közel száz évig állt a család tulajdonában, 1952-ben államosították. Az első kiállítást Illyés Gyula nyitotta meg 1967-ben, s a költő születésének centenáriumán, 1983-ban vált az egész ház múzeummá.

Babits Mihályné Kelemen Auróra szobája

Babits Mihályné Kelemen Auróra szobájában, az ablaktól jobbra álló ágyon született 1883. november 26-án Babits Mihály.
Az ágyat édesanyja kézimunkája borítja, felette régi feszület és egy késő bizánci madonnakép. A költő hozta ezeket utazásaiból ajándékul.
Édesanyja kis női íróasztala áll a másik oldalon. Kelemen Auróra, a művelt, versszerető asszony altatódal helyett sokszor mondott Arany- és Vörösmarty-verseket kisfiának. ”Ezeknek rímei legmélyebb emlékezetemből csengenek vissza…” – írja a költő. Az asztal felett egy távoli ős, Kelemen József pécsi nagyprépost fényképe függ.

Az ovális neobarokk asztalka mögött édesanyja kedves foteljei állnak. A falon régi családi festményeken az édesapa húgát, Babits Rózát és férjét, Dörnyei Ferencet láthatjuk.

Ajánlott versek:
Hazám
Anyám nevére
Anyám nagybátyja, régi pap
Dobszó

A fogadószoba

A fogadószobában áll a szülők által vásárolt neoreneszánsz, piros plüss ülőgarnitúra. A kanapé felett a költő édesapja, id. Babits Mihály törvényszéki bíró portréja látható. Oldalt édesanyja fiatalon, tüdőbajban elhunyt unokatestvére, ifj. Ujfalusy Imre arcképe függ.
A szoba másik oldalán, az ablak mellett a költő anyai nagyanyjának, Raácz Inocenciának, „Cencinek” az íróasztala áll, felette fiatalkori képét láthatjuk.

Az üveges vitrinben családi emléktárgyak sorakoznak, melyeket Babits Örökségem című versében is megjelenít.

„Harangjátékba kezd, ha lépsz a vén pohárszék,
hol néhány csöpp szobor, üvegből a király,
s Erzsébet, drága hölgy, királynők gyöngye, áll,
egy száradó bukét emlékül régi táncra,
rulett és francia kártyák a pásziánszra…”

A családi könyvtár kötetei egykor egy ébenszínűre fényezett könyvespolcon kaptak helyet. Ma a könyvszekrényben láthatjuk a szép bőrkötésű darabokat, melyeket a gerincükön arany “K” betűvel jelöltek meg az irodalomszerető Kelemenek.

Ajánlott versek:
Örökségem
Édes az otthon

Babits diákszobája

Babits diákszobája, itt olvasta át az éjszakákat petróleumlámpa fénye mellett, itt írta első verseit. Később is, amikor felnőttként hosszabb-rövidebb időre meglátogatta családját, több verse született e falak között. Ha Babits Szekszárdon tartózkodott, a két szoba között mindig nyitva állt az ajtó. A költő – gondolataiba merülve – fel-alá járkált a szobák között, így fogalmazta verseit.
E szobában vannak a legrégibb bútorok, melyek Cenci néni fiatalságát idézik. Az ablak közelében áll egy topolyafa borítású sublót, melynek felső fiókja íróasztallá alakítható át.

Ezt használta a költő diákkorában, ide rejtette első írásait. A vén fotel, a “gondolkodó szék”, mint oly sok régi bútor, idővel az előhegyi szőlőbe került. Babits kinn a tanyán szeretett ebben a fotelben üldögélni, a Halálfiai-n is így dolgozott.
Az ajtó mellett, a másik oldalon, a falon két családi ereklye függ: a nagyapa, Kelemen József jurátuskardja és a Kelemen-család díszkardja – markolatán a reformkori magyar címerrel.

Ajánlott versek:
Sunt lacrimae rerum
Télutó a Sédpataknál

Az udvarra néző kis szoba

Az udvarra néző kis szoba falán családi képek sorakoznak. Itt a legérdekesebb bútordarab a paraván, mely szerepet kap Babits Gólyakalifa című kisregényében. „Dédanyám emléke, aki hajdan Bécsben bálozott” – írta, a valóságban azonban az ügyvéd nagyapa kaphatta honoráriumként. A 19. század elején készült, színes gyapjúszállal hímzett képekből áll, mindegyik más-más kéz munkája.
A gyermek Babits számára még érdekesebbek voltak a paraván hátoldalára felragasztott – régi újságokból kivágott – reprodukciók: ”…hogy néztem ezeket a képeket a hosszú csendes estéken, mialatt rókák vonítottak!” A paraván az 1930-as évektől Babits budapesti lakásának kedves darabja volt.
A kis szoba ablakán át a kertbe látni, ahol Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotása látható.

Ajánlott versek:
A régi kert
Zöld, piros, sárga, barna

Az emelet

Az emeleten a költő életútját követhetjük nyomon dokumentumok, kéziratok, fényképek segítségével. Az utolsó két szoba Babits Mihály könyvtárát idézi meg. Babits halála után Török Sophie a költő könyvtárának nagy részét a Baumgarten Alapítvány székházába költöztette. Sajnos az épületet bombatalálat érte a háborúban, a könyvek java megsemmisült. A könyvszekrényben a megmaradt kötetekből láthatunk válogatást.

Elérhetőségek

7100. Szekszárd, Babits utca 13.

Tel/fax: +36 74/312-154

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. szeptember – A cikó-ótemplomi (széplaki) erszénylelet

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube