Naptár

2023 / szeptember <<
hkscpsv
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
>>

NKA pályázatok

NKA Múzeumok Őszi Fesztiválja

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum 2011. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja
programjainak ismertetője

A rendezvény sorozat az NKA támogatásával valósult meg

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretében intézményünk a tervek szerint öt programmal várta az érdeklődőket 2011. október 4. és november 3. között (részletesen lásd a mellékelt plakáton, illetve meghívón). A november 3-ra tervezett előadást – Dr. Hermann Róbert hadtörténész más irányú elfoglaltsága miatt – más időpontra kellett halasztanunk. Az eredetileg tervezett rendezvényeken kívül viszont ráadásként tartottuk október 12-én a „Régi ésszel – gyermekkézzel” tematikus foglalkozást, melynek keretében a résztvevő gyermekek terménybábokat készíthettek a Népi gyermekjátékok kiállításhoz valamint az ősz témakörhöz kapcsolódva.

A Nemzeti Kulturális Alapprogramtól nyert pályázati támogatás összege 200.000 Ft volt, melyet a MŐF rendezvények meghívójának grafikai tervezésére, szakmai anyagköltségre, előadói honoráriumra valamint egy múzeumpedagógiai kiadvány nyomdaköltségére fordítottunk.

Az országos ajánlat közül programjaink az alábbi témákhoz kapcsolódtak:

  • Pincétől a padlásig. Kalandtúra a múzeumban (október 4.)
  • Fedezd fel a múltat! Múltbéli séták Tolna megyében (október 6.)
  • Múzeumok délidőben. Démoni ragály: a pestis (október 18.)
  • A „Nagy rajzolás”. Múzeumi élményeim (október 26.)
  • Terven felül: Régi ésszel – gyermekkézzel. Terménybábok készítése (okt. 12.)

Nyitó rendezvényként október 4-én a Pincétől a padlásig. Kalandtúra a múzeumban témakörhöz kapcsolódva rendhagyó múzeumlátogatásra invitáltuk a felnőtt, az általános és középiskolás korosztályt, családokat, melyet idén is nagy érdeklődés kísért. A programot Andrásné Marton Zsuzsa múzeumpedagógus vezette, a restaurátor műhelyet Tövisháti András és Künsztler Tamás restaurátorok, a szakkönyvtárat Deli Erzsébet könyvtáros mutatta be. A résztvevők csoportok száma 4, létszáma 98 fő volt.

Második programunk október 6-án a Fedezd fel a múltat! témához kapcsolódva múltbéli sétára invitálta a látogatókat. Az ajánlott négy kiállítás közül csupán két tárlat megtekintésére jelentkeztek a csoportok, illetve hozzájuk csatlakozó egyéni résztvevők. A vezetéseket Andrásné Marton Zsuzsa tartotta, a résztvevők száma 46 fő volt.

Harmadik programunk a Múzeumok délidőben (Múzeumi á’la carte) témában a Démoni ragály: a pestis című időszaki kiállítás megtekintése volt Andrásné Marton Zsuzsa vezetésével. Az október 18-án, déli 12 órakor kezdődő program célközönsége elsősorban a köztisztviselők és közalkalmazottak voltak, azonban jöttek egyéni felnőtt látogatók és egy középiskolás csoport is. A résztvevők száma 52 fő volt.

Negyedik programként szerveztük a „Nagy rajzolás”-t, melyet a megyei múzeum központi épületén kívül a városban lévő két filiáléban, a Babits Mihály Emlékházban és az Irodalom Házában is hirdettünk. A résztvevők száma 86 fő folt, többségében általános iskola alsó tagozatos tanulói.

A tervezett programon felül szerveztük október 12-én a „Régi ésszel – gyermekkézzel” tematikus sorozat keretében a terménybáb készítés kézműves foglalkozásokat, melyek a múzeum népi gyermekjáték gyűjteményéhez és az ősz témakörhöz kapcsolódtak. A programon 6 csoport, 156 diák, ill. óvodás vett részt, melyet a múzeumpedagóguson kívül külsős közreműködő, Gulyás Éva kézműves szakmai irányításával bonyolítottunk.

A plakátot, meghívót Frankné Sági Apollónia gyűjteménykezelő (egyben kiállítás-rendező) kollégánk tervezte. A fotókkal illusztrált Múzeumpedagógiai programajánlót Andrásné Marton Zsuzsa, benne a Babits Emlékház és Irodalom Háza egységeket Lovas Csilla irodalomtörténész állította össze. A kiadvány grafikai tervezését Frankné Sági Apollónia, a nyomdai munkálatokat a Kerényi Nyomda Kft. végezte. Rendezvényeinkről postai úton és e-mailen keresztül folyamatosan tájékoztattuk a médiákat, nevelési, oktatási és felsőoktatási intézményeket, társintézményeket, közművelődéssel (is) foglalkozó civil szervezeteket. Programunk – megjelent a központi honlapon kívül a megyei múzeum honlapján (www.wmmm.hu) és a www.muzeum.hu honlapon. A helyi médiák, illetve a Tolna Megyei Civil Szolgáltató Központ segítségével eljutott a megye különböző kistérségeihez is.
Ennek ellenére a Múzeumok Őszi Fesztiválja szekszárdi rendezvényeit idén a vártnál sajnos kevesebben látogatták, összesen 438-an. Ennek okát nem feltétlenül a marketing tevékenységben látjuk, hiszen a médián és saját címlistán keresztül számtalan helyre igyekeztünk eljuttatni. Törekedtünk arra is, hogy színvonalas programokat kínáljunk. Ettől függetlenül idén sajnos kevesebben vettek részt a MŐF keretében szervezett rendezvényeken.

oszi fesztival plakat

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. szeptember – A cikó-ótemplomi (széplaki) erszénylelet

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube