Naptár

2023 / április <<
hkscpsv
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
>>

Egyéb

Tolna megyei életképek 1.

Fényes, kettős esküvő Tolnán 

„Múlt hétfőn Tolnán kettős menyegző volt a róm. kath. templomban. Garay Ákos festőművész Soós Gizella úrhölgyet, Zaparkanszky Árpád kassai bankhivatalnok pedig Garay Irma úrhölgyet vezette oltár elé. Az esketést Fekete Ágoston prépost-plébános végezte, ki megható beszédet intézett a boldog új házaspárhoz. Esküvő után az örömapa, Garay Antal nyugalmazott uradalmi főtisztnek házában családi lakoma volt. Gratulálunk a szép frigyhez és tartós boldogságot kívánunk.” – írta a Tolnamegyei Közlöny.

A 1903. július 15-én tartott kettős esküvőről két fényképfelvétel is készült. Az elsőn a tolnai templom kapuja előtt az összegyűlt érdeklődők körében Garayné Soós Gizella épp hintóba száll. A másik egy lenyűgöző csoportkép, a család tolnai házának lépcsőjén készült. Elől középen az ifjú párokat látjuk, balról Garay Ákos és Soós Gizella, jobbról Garay Irma és Zaparkanszky Árpád. Mellettük a násznagyok állnak, kezükben virágos, szalagos bot: baloldalon Beszedics Ödön bátaszéki ügyvéd és Garay Béla, jobb oldalon Oppenheimer János és Mandics Károly földbirtokos Gyöngyösről. Mögöttük a lépcsőkön az örömszülők és a testvérek, a sógorok, a sógornők helyezkednek el. Balról jobbra haladva a fiatal férfi Garay Zoltán, mellette fehér kalapban Juszkó Gyuláné Soós Mária és hímzett ruhában Oppenheimer Jánosné Garay Gabriella, oldalt fordulva csipkés, rózsás kalapban Garay Jolán, a jobb oldalon álló fiú pedig Soós István. A következő sorban középen az örömapa Soós Károly, mellette az örömanya Garay Antalné Weicher Lujza, és egy középkorú nő (feltételezhetően Árpád édesanyja). Mögöttük középen díszmagyarban, tollas süvegben Garay Antal örömapa látható. Az ajtónyílásban középen Garay Dénes gyermekét tartja, mellette felesége szalagos, tollas kalapban Sztankovits Izabella, balra valószínűleg özv. Geng Józsefné Garay Ilona, alatta látható Garay Béláné Csernye Júlia. A két arán hasonló, de részleteiben mégis egyedi, uszályos, ruhát látunk. Hosszú kesztyűt, a nyár ellenére magas nyakú ruhát és tölcsérujjú, csipkés muszlin bolerót viselnek, melyet virágos kapocs zár össze. Kontyba fésült hajukban liliomos virágdísz, mely alól több méter hosszú fátyol hull alá. A menyasszonyok lába előtt a két fátyolvivő kislány ül, kezükben rózsákból és liliomokból álló hatalmas menyasszonyi csokrok. Az ünnepi női öltözetek közül talán a legegyedibb, legfeltűnőbb Garay Gabriella hímzett, szőlőfürtös ruhája. A férfiak többsége frakkot vagy elegáns, hosszú felöltőt visel. A képen szereplők ruháinak tanulmányozása mellett érdemes megfigyelni tekinteteik irányát is!

Garay Irma Garay Antal és Weicher Lujza legkisebb gyereke. A fiatal lány szépségével Garay Ákos legjobb barátját, Csók István festőművészt is elbűvölte, több rajzának, festményének modellje volt.  Garay Irma házastársául Zaparkanszky Árpádot választotta, akivel Kassára költöztek, ott két gyermekük született. 

Garay Ákos festő- és grafikus, a huszárok és lovak szerelmese, a mucsai történetek karikatúristája már sikeres művész volt, amikor megnősült. Vágtató kocsijáról pillantotta meg Gizellát Szekszárdon, és azonnal beleszeretett a nála 13 évvel fiatalabb lányba. Soós Károly gyógyszerész gyermeke jómódban nevelkedett három testvérével együtt. A család többször költözött, attól függően, hogy az apa hol tudott gyógyszertárat bérelni: éltek Mátészalkán, Versecen, majd 1900-tól Bátaszéken. Garay Ákos rajongva szerette feleségét, aki még Bugacra is követte férjét, amikor az rajzolni ment a pusztába. Gyermekük nem született, de Gizella kishúgát szinte saját lányukként nevelték.

Lovas Csilla – Rubányi Anita

 

Elérhetőségek

7100 Szekszárd, Szent István tér 26.

Tel/fax: +36 74 316 222

Adatkezelési tájékoztató

Nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.

Megközelíthetőség

A hónap műtárgya


2023. április – Vas Gereben: A régi jó idők (1855)

Virtuális múzeum

Gyűjtemények


Gyűjtemény

Kövess minket"

Facebook Youtube